Analiza nietolerancji pokarmowych

Posted: Luty 4, 2015 in Zdrowie
Tags: , , , , , , , , , , , ,

FoodPrint® 200+  Informacja Techniczna

Test FoodPrint® 200+ opiera się na tej samej technologii, która leży u podstaw testu FoodPrint® 120+. Test Genarrayt®Food IgG jest szybkim, kolorymetrycznym, mikropłytkowym testem immunologicznym ELISA służącym do pomiaru przeciwciał IgG swoistych dla zestawu obejmującego do 221 składników pokarmowych, wykonywanym na próbce krwi pełnej, surowicy lub osocza. Technologia Genarrayt® Microarray Food IgG została opracowana przez naszą partnerską firmę Genesis Diagnostics Ltd. Bliższe informacje można uzyskać odwiedzając stronę www.elisa.co.uk

Wyjaśnienie testu

Wielu ludzi wykazuje przewlekłe reakcje nadwrażliwości na określone antygeny pokarmowe. W przeciwieństwie do natychmiastowych skutków związanych z alergią, w której działają przeciwciała IgE. Reakcje nadwrażliwości pokarmowej, w których biorą udział przeciwciała IgG mogą rozwijać się w ciągu kilku dni od chwili kontaktu z antygenem. Kontrolowane usuwanie powodujących problemy składników pokarmowych z diety pacjenta może, w wielu przypadkach, przynieść szybką poprawę stanu jego zdrowia. Ogólny letarg, przybieranie na wadze, zapalenie skóry, zapalenie stawów i zmęczenie mają związek z nietolerancją pokarmową. Także zespół jelita drażliwego może mieć związek z wrażliwością na składniki pokarmowe.

Zasada testu

Na każdej z 16 wkładek nitrocelulozowych umieszczonych na szkiełku mikroskopowym umieszczony jest mikroukład zawierający do 221 składników pokarmowych. Nieswoiste miejsca wiązania ulegają zablokowaniu pod wpływem buforu blokującego, przed inkubacją testu z rozcieńczoną pełną krwią, surowicą lub osoczem pacjenta. Po spłukaniu niezwiązanych składników surowicy, na wkładce umieszcza się przeciwciała IgG anty-człowiek sprzężone z peroksydazą chrzanową. Podczas drugiej inkubacji, koniugat ten wiąże się z przeciwciałami związanymi z ekstraktami składników pokarmowych. Niezwiązany koniugat jest usuwany podczas płukania, a do testu wprowadzany jest roztwór zawierający tetrametylobenzydynę (TMB) oraz substrat enzymatyczny, mający na celu ujawnienie swoistych związanych przeciwciał. Po płukaniu wodą destylowaną, szkiełka suszy się w wirówce przed skanowaniem. Gęstość optyczną prób standardowych, dodatnich i ujemnych prób kontrolnych oraz badanych próbek mierzy się korzystając z płaskiego skanera o wysokiej rozdzielczości oraz specjalnego oprogramowania. Gęstość optyczna jest wprost proporcjonalna do aktywności przeciwciał w próbce.

W jaki sposób działa test?

W teście CNS FoodPrint® 200+  service zastosowano nowatorskie, jedyne w swoim rodzaju oznaczenie immunologiczne bazujące na technologii mikroukładu, do wykrywania przeciwciał IgG swoistych dla poszczególnych składników pokarmowych. W teście uwzględniono zestaw składników pokarmowych często wchodzących w skład diety wegetariańskiej.

Ekstrakty składników pokarmowych są „nadrukowywane” na płatki nitrocelulozowe umieszczone na szkiełku mikroskopowym. Na tym samym szkiełku znajdują się także standardy kalibracyjne i próby kontrolne. Próbkę krwi pobraną od pacjenta rozcieńcza się i nanosi na każdy mikroukład. W przypadku obecności przeciwciał IgG, wiążą się one z odpowiednimi ekstraktami składników pokarmowych. Związane przeciwciała IgG zostają następnie wykryte dzięki zastosowaniu innych odczynników do oznaczeń immunologicznych, które powodują powstanie niebieskiego zabarwienia w miejscach, w których obecne są przeciwciała IgG skierowane przeciwko określonym składnikom pokarmowym. Intensywność tego niebieskiego zabarwienia jest mierzona poprzez zastosowanie skanera o wysokiej rozdzielczości. Wyniki uzyskane ze skanera zostają następnie skalibrowane wobec prób standardowych. Proces ten przeprowadza oprogramowanie FoodPrint®. W rezultacie uzyskiwane są wyniki ilościowe. Oprogramowanie zapewnia następnie indywidualny wydruk ostatecznych wyników badania obecności przeciwciał IgG przeciw każdemu ze składników pokarmowych uwzględnionych w zamówionym panelu prób.

Zalety

FoodPrint® 200+  jest przeprowadzony na próbce krwi pobranej z opuszka palca do CNS probówki z heparyną. Reaktywność przeciwciał wobec poszczególnego pokarmu jest porównywalna co umożliwia opracowanie optymalnego planu żywieniowego, opartego o wynik przeciwciał pokarmowych. Wyniki przedstawione są w U/ml.

Wymagana próbka i otrzymanie wyniku

Niewielka próbka krwi pobrana z opuszka palca jest wystarczająca. Wyniki badania są dostępne w ciągu 10 dni roboczych od otrzymania próbki.

Wybierz z oferowanych testów FoodPrint®

Elastyczność testów FoodPrint® oferuje szeroki wybór paneli pokarmowych (Patrz Food Print).

Wynik FoodPrint®

Wynik FoodPrint® jest przygotowany graficznie w formie Grup przedstawiając podobne rodzaje żywności razem.

  • Wynik FoodPrint® w grupie przedstawia wyniki produktów danej grupy (np. ryby, owoce).
  • Każdy produkt jest zaklasyfikowany do jednej z trzech kolumn Avoid, Borderline lub No Reaction.
  • Żywność w kolumnie Avoid należy wyeliminować na okres 2-3 miesięcy, po których można ponownie wprowadzić produkty, pojedynczo do diety.
  • Spożywanie produktów z kolumny Bordreline powinno być ograniczone do raz w tygodniu.

Jeśli objawy powrócą po wprowadzeni pokarmu – należy je wykluczyć na dłuższy okres.

Źródło: http://www.cambridge-diagnostics.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=37



Analiza nietolerancji pokarmowych

Foodfood_detective1 DetectiveTM

  • Szybki i wiarygodny test na nietolerancje pokarmowe.
  • Sprawdza reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych.
  • Wynik już po 40 minutach.
  • Odstawienie pokarmów wykazujących pozytywną reakcję może polepszyć samopoczucie już nawet po kilku dniach.

Objawy nietolerancji pokarmowej

Jeśli konsultowałeś z lekarzem rodzinnym swoje objawy a diagnoza nie została ustalona, być może cierpisz na nietolerancję pokarmową. U chorych z nietolerancją pokarmową mogą wystąpić więcej niż jeden objaw w tym samym czasie.

Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową:

  • Niepokój (ostry lub chroniczny)
  • Artretyzm
  • Astma
  • Zespół deficytu uwagi (AHND)
  • Moczenie mimowolne nocne
  • Wzdęcia
  • Zapalenie oskrzeli
  • Celiakia
  • Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS/ME)
  • Zatwardzenia
  • Mukowiscydoza
  • Depresja
  • Biegunki
  • Fibromialgia
  • Nieżyt żołądka
  • Bóle głowy
  • Zapalenie jelit
  • Bezsenność
  • Zespół hiperaktywności
  • Zespół jelita nadwrażliwości (IBS)
  • Świąd skóry
  • Zespół złego wchłaniania
  • Migrena
  • Zaburzenia snu
  • Zatrzymywanie wody w organizmie
  • Nadwaga lub niedowaga

food_detective2


Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?

Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem jelita drażliwego, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.

Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że problem dotyczy nawet 45% populacji. Część pacjentów posiadających zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową, po odstawieniu problematycznych pokarmów, odnotowuje pozbycie się objawów, które doświadczała praktycznie przez całe dotychczasowe życie. Odstawienie najczęściej trwa 3 miesiące, a po tym okresie problematyczne pokarmy mogą być spożywane sporadycznie bez negatywnych konsekwencji.

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa

Obydwa terminy są często mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne, czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy nietolerancji pokarmowej są rozłożone w czasie i mają miejsce od kilku godzin do kilku dni od spożycia pokarmu. W przeciwieństwie do nietolerancji, alergie pokarmowe diagnozuje się u niewielu pacjentów (ok. 2.5% populacji).




Testowane pokarmy
– jakie nietolerancje zbada test?food_detective5
  • Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
  • Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
  • Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.
  • Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra).
  • Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
  • Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
  • Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

Badanie łatwe do wykonania

food_detective3

  • Food DetectiveTM wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo-specyficzne IgG.
  • Tacka do przeprowadzania badania ma pola pokryte wyciągiem z białek występujących w poszczególnych pokarmach.
  • Niewielka próbka krwi jest pobrana z opuszka palca a dalej jest rozcieńczona i wylana na tackę reakcyjną.
  • W kolejnych etapach, używając rozpoznawczych i wywołujących odczynników, wykrywana jest obecność przeciwciał pokarmowych poprzez pojawienie się zabarwienia, jednego lub kilku niebieskich punktów na tacy.
  • Porównując z załączonym planem umieszczenia próbek żywności pozwoli nam dowiedzieć się, jakie pokarmy źle tolerujemy.
  • Zidentyfikowane produkty nietolerowane zaleca się wyeliminować czasowo z diety.
  • Wyniki w badaniu Food Detective pojawiają się po zaledwie 40 minutach.

Źródło: http://www.ajwen.pl/oferta/analiza-nietolerancji/#sthash.VjbrCdgG.dpuf

Advertisements
Komentarze
  1. Arni pisze:

    Jedna z podstawowych przyczyn alergii, jest mała kwasowość żoładka, szczególnie przy trawieniu białek. Aby to zmienić wystarczy wypić 15-30 minut przed posiłkiem wodę z dwoma łyżkami octu jabłkowego. Po niedługim czasie systematycznego stosowania większość alergii minie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s