Sztuczne dodatki do kosmetyków cz. III

Posted: Czerwiec 13, 2012 in Zdrowie
Tagi:

Źródło:http://www.planetazdrowie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=228&Itemid=262

 

Sztuczne dodatki do kosmetyków cz. III

 

7) Sole aluminium

Niezwykle rozpowszechnionym składnikiem w kremach do opalania i dezodorantach są sole aluminium. Ich zadaniem jest zmniejszenie pocenia i neutralizowanie nieprzyjemnego zapachu poprzez blokowanie gruczołów potowych.

deodorantsZwiązki te są jednak niczym innym, jak toksycznymi substancjami, które przenikają przez skórę i kumulują się w organizmie. Stosowanie antyperspirantów z solami aluminium może doprowadzić do zapalenia gruczołów łojowych i potowych oraz silnego podrażnienia oraz wysuszenia skóry. Istnieją także doniesienia, iż związki te wykazują właściwości kancerogenne, przyczyniając się do powstawania nowotworów piersi.

We wczesnych latach 90. WHO wydało oświadczenie, w którym stwierdziło nawet, że podejrzewa się aluminium o wpływ na chorobę Alzheimera.

Ze względu na to, że dezodorantów używamy nawet kilka razy w ciągu dnia, wydaje się ważne, aby nie zawierały one tej niebezpiecznej substancji.

Sole aluminium to wszystkie związki o nazwie:

  • deodorants2Aluminium hydroxide
  • Aluminium oxide
  • Aluminium silicate
  • Aluminium stearate
  • Aluminium starch octenylsuccinate
  • Aluminium Chloride
  • Aluminium Chlorohydrate
  • Aluminium Chlorohydrex
  • Aluminium Chlorohydrex PG
  • Aluminium Distearate
  • Aluminium Sesquichlorohydrate
  • Aluminium Stearate
  • Aluminium Tristearate
  • Aluminium Zirconium Trichlorohydrex GLY

 

8) Detergenty: Sodium Lauryl Sulfate( SLS) i  Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Są to tanie detergenty syntetyczne stosowane w przemyśle od lat do odtłuszczania i mycia urządzeń oraz pomieszczeń. Występują także w prawie każdym szamponie, żelu myjącym czy płynie do kąpieli. Mają na celu lepsze pienienie się produktu, do którego zostały dodane.

Są to jedne z najbardziej niebezpiecznych składników stosowanych w pielęgnacji skóry i włosów. Powodują przesuszenie skóry, zaburzają wydzielanie łoju i potu, podrażniają skórę, wywołują świąd i wypryski. Przyczyniają się do powstawania plam, guzków zapalnych i cyst ropnych (w tym prosaków). Szczególnie szkodliwie działają na skórę dzieci, niemowląt oraz na skórę w okolicach narządów płciowych.

 

chemicals-in-cosmetics

 

Badania na University Medical College of Georgia, wskazały, że SLS po wniknięciu do organizmu, kumuluje się w tkankach. Badanie pokazało również, że SLS dostając sie do oczu małych dzieci może powodować ich uszkodzenie, a u osób dorosłych rozwój zaćmy.

SLS  wywiera niekorzystny wpływ na skórę i włosy. Niszczy warstwę lipidową skory i działa wysuszająco. U osób z trądzikiem może powodować nadmierne tłuszczenie się skóry, która broni się wydzielając łój.

Mimo, że do kosmetyków dodawany jest niewielki procent tych substancji, to przy regularnym stosowaniu mogą się one kumulować w organizmie. Dlatego warto wybierać kosmetyki nie zawierające tych związków.

Inne substancje powierzchniowo-czynne:

Ammonium Lauryl Sulfate
Sodium Myreth Sulfate
Laurylosiarczany sodu
Sodium Lauryl Sulfate = SLS
Sodium Laureth Sulfate = SLES

 

cosmetics

 

 

Cocamidopropyl betaine (CAPB)
ocoyl amide propyldimethyl glycine, coconut oil amidopropyl betaine, tegobetaine L7, N-cocamidopropyl-N,N-dimethylglycine hydroxide

To nic innego jak detergent anionowy, podstawa płynów kąpielowych, żeli do kąpieli, szamponów i mydeł w płynie. To substancja odpowiedzialna za pienienie się szamponu, żelu (substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i  włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych)
Jeżeli występuje samodzielnie w produkcie wówczas nie jest szkodliwy. W połaczeniu z m.in. sodium lauryl sulfate wywołuje łupież, wypryski na owłosionej skórze, przesuszenie skóry oraz reakcje alergiczne. Bardzo często jest w mydłach i szamponach…niestety w połączeniu z SLS!

UWAGA! Cocamidopropyl betaine  jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Nie przeprowadzano żadnych badań, jak działa w  produktach pozostających na skórze.

 

chemicals2

9) Konserwanty halogenowe

Istnieje bardzo wiele organicznych związków halogenowych. Zawierają jod, chrom lub chlor. Do konserwowania kosmetyków używane są substancje syntetyczne. Substancje te są bardzo skuteczne jako konserwanty, jednak wiadomo, że wywołują alergie i działają drażniąco na skórę.

Przykładem bardzo szkodliwego związku halogenowego jest Triklosan. Powoduje on uszkodzenia wątroby i kodu genetycznego komórek. Wykazuje również działanie uodparniające bakterie na działanie antybiotyków. Jest on wchłaniany przez skórę i odkłada się w tkance tłuszczowej. Dodatkowo, często zanieczyszczony jest dioksynami.

Syntetyczne  związki halogenowe są również bardzo szkodliwe dla środowiska naturalnego.

 

Najczęściej używane w kosmetykach to:

parabens-create-synthetics

Metyldibromo Glutaronitrile = Euxyl K 400
Triclosan
Iodopropynyl Butylcarbamate
Chloroacetamide
Climbazole
2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol = Bronopol
5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane = Bronidox
Bromochlorophene
Bromocinnamal
Aluminium Chlorohydrex
Aluminium Sesquichlorohydrate
Aluminium Zirconium Trichlorohydrex GLY
Dibromohexamidine Isethionate
Laurylpyriddinium Chloride
Potassium Troclosene
wszystkie substancje z przedrostkami: Iodo-, Bromo- i Chloro-

 

Należy unikać opisanych powyżej organicznych związków halogenowych w połączeniu z następującymi substancjami:
COS_2
Triethanolamine=TEA
Babassuamide DEA
Cocamide DEA
Cocamidopropylamine Oxide
Coramine
Diethanolamine DEA
Dimethylamine
Lauramide DEA
Linoleamide DEA, Oleamide DEA
Soy Amide DEA
Stearamide MEA
Tromethamine
Undecylenamide DEA

 

10) Nitrozaminy

Nitrozaminy powstają przy połączeniu odpowiednich substancji, na przykład w spalonym oleju spożywczym.  Prawie wszystkie znane nitrozaminy są rakotwórcze.

Bezpośrednie stosowanie nitrozamin w kosmetykach jest zabronione. Można je jednak znaleźć w produktach kosmetycznych jeśli surowce były zanieczyszczone lub źle składowane. Powstają one również podczas reakcji dwóch odpowiednich substancji. Analiza składu danego kosmetyku nie pozwala nam ocenić czy zawiera on nitrozaminy, czy nie. Możemy jednak się tego dowiedzieć analizując kombinację składników.

 

11) Aminy aromatyczne

Aminy aromatyczne są to składniki barwników kosmetycznych, używanych głównie w farbach do włosów. Z badań na zwierzętach wynika, że niektóre z nich mogą wywoływać raka.

Z ankiety przeprowadzonej w Los Angeles wśród 900 pacjentów chorych na raka pęcherza moczowego wynika, że kobiety farbujące sobie raz w miesiącu włosy farbami utleniającymi podwajają ryzyko zachorowania na raka pęcherza. Jeżeli robią to dłużej niż 15 lat, to ryzyko zachorowania zwiększa się 3,3 raza. Zagrożeni rakiem pęcherza są również fryzjerzy. Po 10 latach pracy ryzyko zwiększa się 5-krotnie.

Niektóre aminy aromatyczne wywołują alergie, astmę i uszkadzają kod genetyczny komórek.

Aminy aromatyczne można znaleźć nie tylko w farbach do włosów, ale również w kosmetykach zawierających barwniki, takich  jak szminki czy cienie do powiek.

Niektóre barwniki uzyskiwane są z aminy aromatycznej – aniliny. Anilina jest trucizną działającą toksycznie na krążenie i układ nerwowy. Połknięta wraz ze szminką lub wchłonięta przez skórę odkłada się w organizmie. W testach na zwierzętach wykazuje działanie rakotwórcze.

Aminy aromatyczne to:
1001
Phenylendiamin (PDA)
2,5-Toluylendiamin (TDA)
4-Amino-2-Hydroxytoluene
2,4-Diaminophenol
2,4-Diaminophenoxyethanol HCL
Hydroxypropyl BIS (N-Hydroxyethyl-P_Phenylediamine) HCI
2-Methylresorcinol
1-Naphtol
2-Naphtol
p-Phenylenediamine
2-4-5-6-Tetraaminopyramidine
Toluene
Toluenen-2,5-Diamine

 

 

12) Stabilizatory:

Disodium EDTA
EDTA = ethylenediaminetetraacetic acid

Spełnia funkcję stabilizatora w kosmetykach. Często jest zanieczyszczony i wykazuje działanie kancerogenne, a także podrażnia skórę i błony śluzowe. Nie należy go stosować w czasie ciąży i laktacji.

 

Poison-Warning-Label

 

Bibliografia:

http://www.zdrowylink.pl/parabeny-sole-aluminium-parafina
http://www.jaworek.net/kosmetyki/czarne_owce.php
http://e-naturalna.pl/2010/05/sodium-lauryl-sulfate-sls-sodium-laureth-sulfate-sles/

Ciekawa strona archiwalna naukowa na temat szkodliwych substancji w kosmetykach: http://luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm

Advertisements
Komentarze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s